Bakkeøer

Landskabet opstod ved den første istid, Saale, men der var ikke bakkeøer før slutningen af nr. 2 istid, Weichsel. Det smeltende vand pressede landskabet og dannede bakkeøerne, der kom til syne mellem smeltevandsletterne.

Hvad er kendetegnene ved en bakkeø?En bakkeø er et område som ikke blev dækket af is eller sand  fra smeltevandfloderne i den seneste istid. En bakkeø rejser sig over det flade landskab som øer i havet.

Er jorden omkring en bakkeø god til landbrug og hvorfor? Ofte er lerholdige jorder bedre egnede til agerbrug end lette sandjorder, men hver for sig har jordtyperne forskellige dyrkningstekniske fordele og ulemper. Sandjorderne bliver tidligt varme og bekvemme at arbejde med om foråret, og har desuden et godt luftskifte, hvor ilt kommer ned i jorden og kuldioxid forlader den. De store porer betyder imidlertid, at sandjorden har svært ved at binde vand, hvorfor mængden af plantetilgængeligt vand bliver mindre end i lerjord. Da sandjorden således lettere tørrer ud øges også risikoen for muldfygning i tørre perioder med stærk blæst, ligesom næringsstofferne hurtigere udvaskes. Lerjorderne kan allerede om efteråret blive tunge og svære at bearbejde, hvilket kan vare til langt hen på foråret. Til gengæld betyder de små porer i teksturen, at lerjorden er god til at holde på vand og næringsstoffer.

Derfor er området omkring en bakkeø god til landbrug, da størstedelen af den består af ler og sand.

Hvor i Danmark findes der bakkeøer? De største bakkeøer findes på Jyllands vestkyst, de hedder Skovbjerg bakkeø, Ølgod bakkeø, Esbjerg bakkeø, Holsted bakkeø, Rødding bakkeø, Toftlund bakkeø og Abild bakkeø. De blev dannet i den næst sidste istid Saale for 140.000 tusinde år siden. Ved vestkysten af Danmark blev der ikke dækket af is, som resten af Danmark.

Hvad hedder det landskab, hvor bakkeøerne ligger? Det hedder smeltevands-sletter det der er ligger rundt om bakkeøerne. Og en lille smule moræne-landskab som mest er ler.

Hvordan ser bakkeøer ud? En bakkeø er en stor, flad forhøjningen midt i landskabet, hvor der ligger fladt jord udenom. På overfladen kan der være sand, planter og græs. Der er tit marker omkring bakkeøer da de er gode til at dyrke i.

Kort over de største bakkeøer i Danmark
Kort over de største bakkeøer i Danmark

 

Leave a comment